Boer en bij 2018-07-11T16:48:51+02:00

Boer en bij

Boeren en tuinders kunnen niet zonder bijen en hommels. Zij zijn onmisbaar bij het bestuiven van planten en bloemen en zorgen ervoor dat die vrucht dragen. Dit is goed voor de biodiversiteit.

Helaas gaat het niet goed met de bijenstand. De bijensterfte is alarmerend hoog. Van de 357 soorten wilde bijen in Nederland wordt 45% met uitsterven bedreigd. Oorzaak hiervan is dat de bijen steeds meer moeite hebben om voldoende voedsel en beschutting te vinden.

Help de bijen

Agrariërs, gemeenten en particulieren kunnen veel doen voor de bijen in het landschap. Door aanleg van bijenvriendelijke beplanting in tuinen en op erven, in natuurgebieden, langs land- en tuinbouwgronden en in bermen kunnen bijen voldoende voedsel en nestelplekken vinden.

ANLV Geestgrond werkt samen met De Groene Klaver en LTO Noord in het project Groene Linten Bijenlandschap. Daarin is subsidie verkrijgbaar voor agrariërs die ruimte op hun bedrijf vrij maken voor de bijen.

Boer en bijen

Agrariërs kunnen bijen helpen door velden en akkers pas te maaien na het bloeiseizoen van de bloemen. Bovendien helpt het als boeren en tuinders minder specifieke gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en meer overgaan op alternatieve methoden, zoals mechanische onkruidbestrijding (schoffelen, eggen) en kiezen voor het gebruik van biologische middelen.

Meer lezen?

Informatie over bijen in het landschap: Bijenlandschap

Nieuws

Nieuws

Archief

Naar archief