Help de patrijs de winter door

//Help de patrijs de winter door

Help de patrijs de winter door

Er wordt sneeuw en ijs verwacht met barre, extreme temperaturen. Voor de patrijzen in de Bollenstreek een moeilijke tijd om aan voedsel te komen. Maar u kunt de patrijs helpen!

Patrijzen zijn akkervogels, die, al zolang de bollenteelt bestaat, op en rondom de bollenvelden leven. Het zijn dus echte bollenvogels! Volwassen patrijzen eten zaden en groene plantendelen, aangevuld met bessen en insecten. Ze zoeken graag beschutting in hoger gewas, een bosje of in hagen.

De vrijwilligers van ANLV Geestgrond zijn nu alweer op pad om de patrijzen in kaart te brengen. In de winter monitoren zij de kluchten, in het voorjaar tellen zij de broedparen en in de zomer de jongen. Met grote regelmaat wordt de schuwe patrijs, de icoon-soort van de Bollenstreek, op de velden waargenomen.

U kunt de patrijs helpen door op uw land, op uw erf of in uw tuin voederplaatsen te maken. Aan het einde van de winter is er altijd al minder voedsel voorhanden en het extreme winterweer doet de patrijzenstand geen goed. Bijvoeren is een goede manier om de patrijzen de winter door te helpen zodat ze sterker het voorjaar in gaan. U kunt hiervoor rogge of tarwe strooien over het strodek. Er zijn ook speciale voedertonnen die u kunt vullen met rogge en tarwe. Vul de voorraad regelmatig aan, zodat de patrijzen niet voor niets komen. Verplaats de ton elke twee weken ongeveer 20 meter.

Help de patrijs de winter door! Maak een voederplek met tarwe of rogge en wie weet maakt u ook nog zo’n prachtige foto.

 

2021-02-06T16:51:19+01:00 uitgelicht|