Wandelnetwerk 2021-02-17T14:26:48+01:00

Wandelnetwerk

In de Duin- en Bollenstreek is op initiatief van ANLV Geestgrond een wandelroutenetwerk ontwikkeld. De routes lopen voor een groot deel over boerenlandpaden en langs de bollenvelden. Streekbewoners en bezoekers kunnen zo genieten van het platteland.

100 kilometer wandelpaden

Het netwerk bestaat uit ruim 100 km wandelpaden, die leiden langs groene weiden en kleurige bollenvelden. De paden zijn grotendeels onverhard. Bij voorkeur wordt het landschap zo min mogelijk aangepast. Om de akkers, weilanden en bollenvelden toegankelijk te maken voor wandelaars zijn bruggen, trekpontjes en overstapjes over hekken en afrasteringen gemaakt. Agrariërs die overpad verlenen aan wandelaars ontvangen hiervoor een vergoeding per kilometer.

Regionaal netwerk

Het Wandelnetwerk Bollenstreek is in 2014, op initiatief van ANLV Geestgrond, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen. Ook Katwijk en Oegstgeest hebben zich aangesloten bij het netwerk. Dit is mede mogelijk gemaakt door de regio Holland Rijnland, de Provincie Zuid-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Wandelnet

Alle routes in het Wandelnetwerk Bollenstreek zijn te vinden via de landelijke website Wandelnet. Op deze website kun je routes zoeken op basis van thema en afstand. Je kunt ook zelf routes samenstellen. De gevonden route kun je downloaden naar je telefoon met de Wandelnet app.

Routekaart en ommetjes

Op de hieronder te downloaden routekaart van het Wandelnetwerk Bollenstreek staat het netwerk met alle knooppunten aangegeven. Op de achterkant van de kaart staan 20 voorbeelden van mooie ommetjes in het gebied en drie dagwandelingen vermeld.

Uitbreiding Wandelnetwerk

Het Wandelnetwerk Bollenstreek wordt de komende jaren uitgebreid met nieuwe wandel- en belevingsroutes. In het Gebiedsprogramma Bloeiende Bollenstreek is geld vrijgemaakt voor nieuwe routes, die aan het bestaande netwerk worden geknoopt. Zo is in november 2018 de Wandelroute Veldzicht in gebruik genomen, die loopt van Streekmuseum Veldzicht, via Zorgpark Willem van den Bergh naar de Coepelduynen.

De Kaart van het Wandelnetwerk Bollenstreek kunt u hier downloaden als PDF-bestand:

Kaart downloaden

De kaart met de 20 Ommetjes en 3 Dagwandelingen van het Wandelnetwerk Bollenstreek kunt u hier downloaden als PDF-bestand:

Kaart Ommetjes downloaden

Alle routes in het Wandelnetwerk Bollenstreek zijn te vinden via de landelijke website Wandelnet

Naar de kaart Wandelnetwerk

Naar kaart

Ommetjes Wandelnetwerk

Alle Ommetjes op een rij

Archief
Wandelnetwerk

Naar archief

Nieuws over Wandelnetwerk

Vrijwilliger worden?

De Werkgroep Wandelnetwerk bestaat uit ongeveer 60 vrijwilligers. Zij zorgen gezamenlijk voor de controle van de routes en paden. Zij signaleren of er iets mankeert aan de bewegwijzering of aan de begaanbaarheid van de routes. De gemeenten in de Bollenstreek betalen het groot onderhoud.

Aanmelden